Active Vision SiwwwaBlondXML
A Siwwwa honlapja
Deus ex machina

WCMS vs. ECMS

A WCMS portálonként adminisztrált tartalmakat biztosít, míg az ECMS integrált módon adminisztrálja a vállalati portál tartalmakat. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ha az ECMS (enterprise content management system, azaz vállalati tartalomkezelő rendszer) és a WCMS (web content management system, azaz webes tartalomkezelő rendszer) szembenállását akarjuk érzékeltetni, először világosan kell látnunk a CMS (content management system, azaz tartalomkezelő rendszer) lényegét.

A CMS olyan komplex megoldás, amely párhuzamosan, akár több szálon keletkeztetett internetes vagy intranetes tartalmak strukturálását végzi. Legfontosabb tulajdonsága, hogy szabályozott módon összefogja a tartalmakat. A különféle tartalmak, vagy azok megjelenése megfelelő jogosultság esetén bárhol és bármikor megváltoztatható, úgy, hogy a publikáció folyamatosan ellenőrzött keretek között marad. A CMS tehát egyfajta vezérlő és ellenőrző felületként képzelhető el, amely nem hagyja káoszba fulladni a folyamatosan keletkező tartalmakat.

A tartalomkezelő rendszerek két altípusa a WCMS és az ECMS. A Web Content Management System és az Enterprise Content Management System között nem egyszerűen az elnevezésükben rejlő módszer a különbség. A WCMS és az ECMS egyaránt a CMS vállalati szintű megfelelője, annak összes olyan igényével és lehetőségével kiegészítve, mely egy nagyvállalat tartalomkeletkeztetési és tartalomkezelési folyamataiban felmerülhet. A WCMS nem tudja a tartalmakat integrálva (nem szeparált portálonként), párhuzamosan kezelni, de az ECMS igen - emellett az ECMS képes az internetes, intranetes, extranetes tartalmakat adminisztrálni, esetenként kiegészítve olyan egyedi igényekkel, mint a PDA vagy WAP portál tartalmainak, illetve leánycégek, promóciós és kioszk portálok tartalmainak kezelése. A WCMS egy XX. századi megoldás, de a XXI. századi üzletvitel integrált kommunikációs igényeinek kielégítésére már ECMS -re van szükség.

Hogyan számolható fel ECMS -sel a tartalmi káosz?

  • megszűnik a tartalom duplikáció
  • nincs szükség több portál párhuzamos kezelésére és szerkesztésre
  • nincs szükség minden portálhoz saját WCMS -re
  • hierarchikus módon rendszerezetté válik a szerkesztők hozzáférése és a különféle jóváhagyói szintek
  • minden szerkesztési és hozzáférési csatorna (internet, intranet, WAP, SMS, e-mail...) biztosított lesz
  • szabályozottá, egységessé válik a megjelenítés
  • a tartalom keletkeztetése egyéb irodai rendszerek közbeiktatásával (pl. Office termékcsalád) is egyszerű lesz

Egyszerűbben lehetne?